Hero banner

Lär känna Gondolen

Gondolen har en rik historia som sträcker sig nästan 100 år tillbaka i tiden. Vi är stolta över våra traditioner och strävar efter att erbjuda en plats där varje dag är en anledning att fira.

 
svbr

Vår historia

Gondolen, som ligger på Södermalm i Stockholm, erbjuder en fantastisk utsikt över Mälaren och stadens inlopp. Sedan öppningen 1935, tillsammans med Katarinahissen och KF-huset, har Gondolen varit en symbol för svensk mattradition. Inspirerad av en luftskeppsgondol, svävar restaurangen 33 meter över marken och serverar klassisk svensk och fransk mat. Kung Gustav V var vår första besökare, och än idag finns Kungarummet kvar med samma inredning som då.

 

Den 15 oktober 1935 invigdes Slussen och den nya Katarinahissen, vilket markant förändrade Södermalm. Arkitekten Le Corbusier beskrev Slussen som "den moderna tidens första stora verk". På invigningsdagen beundrade besökare den nya Katarinahissen som svävade över Södermalm och gav en hisnande utsikt över staden.

KF-direktören Albin Johansson visade hedersgästerna runt i den nya Gondolen, där kung Gustav V deltog. Efter en rundvandring i restaurangen skålade de i champagne (Veuve Clicquot), och kung Gustav V förklarade stolt Gondolen invigd. Gondolen blev snabbt en välbesökt och uppskattad restaurang, där besökare från hela världen kunde njuta av lyx och en enastående utsikt över Stockholm.

svbr

På Svenska Brasserier är vi stolta över att föra vidare Gondolens rika arv. Med en respekt för vår historia och en blick mot framtiden strävar vi efter att skapa en plats där tradition möter innovation. Vi vill skapa minnesvärda matupplevelser i en unik miljö, och vi ser fram emot att välkomna dig till denna ikoniska restaurang. Med en stark passion för kvalitet och en ambition att vara en central mötesplats för matälskare, strävar vi efter att Gondolen ska vara en plats för alla tillfällen – en plats där man unnar sig något extra. Som en del i arbetet för framtiden är vi engagerade i ett omfattande hållbarhetsarbete som följer FN:s globala mål inom Agenda 2030.

svbr

Vi prioriterar jämställdhet, goda arbetsvillkor och ekonomisk tillväxt, minskad ojämlikhet, hållbar konsumtion och produktion, samt skydd av marina resurser och ekosystem. Våra insatser inkluderar en 29% minskning av inköp av buteljerat vatten, fler kvinnliga ledare och egna odlingar vid Ulriksdals Värdshus. Vi är även stolta ägare av fiskebåten SM4 Tarona, vilket gör att vi kan erbjuda färsk och etiskt fångad fisk direkt till våra gäster. Vårt hållbarhetsarbete förbättrar inte bara vår miljöpåverkan utan berikar också matupplevelsen för våra besökare.