Matsalen

Matsalen på Gondolen erbjuder en matupplevelse med fokus på svenska råvaror och traditioner. Traditionell husmanskost tillagas med moderna tekniker i en elegant miljö. Njut av god stämning, trevligt sällskap och kreativ matlagning – för att fira livet.

 
svbr

Räksvansen

När du kommer in i Gondolen möts du av vår hovmästare och kan se det öppna köket till vänster. Du slås av utsikten och omfamnas av stämningen i restaurangen. Jazzbandet spelar precis intill cocktailbaren, som är det sociala navet. Här sitter du i svängda soffor kring runda bord, som slutna sällskap i en helt öppen miljö. Oavsett var du befinner dig är den slående utsikten oundviklig. Vid borden skapas en intim och ändå livlig atmosfär, förstärkt av Sven X:et Erixsons tavla Ljusårssalen som skymtas på en mörkblå vägg. Här njuter du av innovativa cocktails och utsökt mat, och tar in den avslappnade och sofistikerade stämningen. Denna del av Gondolens matsal kallas lite skämtsamt för Räksvansen eftersom lokalens form påminner om just en räksvans.

svbr

Utsikten

Den kändaste delen av Gondolens matsal kallar vi för Utsikten. Det är en plats där du är omgiven av oslagbara vyer över Stockholm. Utsikten är klassisk mark och erbjuder traditionell elegans med modern finess. Gondolen är inte bara en vanlig restaurang, det är en upplevelse för alla sinnen. Här får du en service som är både professionell och personlig, och vår passion för kvalitet och känsla för detaljer speglas i hela ditt besök hos oss. Välkommen till Gondolen, där varje måltid är en oförglömlig upplevelse och varje besök stannar kvar hos dig.

Livejazz

Varje dag i veckan har du möjlighet att uppleva livejazz i vår matsal och cocktailbar. Vårt jazzband spelar följande tider:

 

Måndag–Torsdag 17:30–21:30
Fredag 16:00-23:00
Lördag 13:00-17:00 18:00-23:00
Söndag 14:00–20:00

APTITRETARE

  • Nybakat bröd med hemkärnat smör

    65
  • Pâte à choux med löjrom från Kalix, brynt smör, smetana & picklad rödlök

    135
  • Kaviartartelett, smetana, honung från klockargården, saltgurka från Ulriksdals trädgård & 5g Baerii kaviar

    195
  • Jamon Iberico de Bellota

    145

FÖRRÄTT

  • Italiensk hösttryffel med potatisskum, krutonger & lök

    195
  • Hummersoppa, pâte à choux med hummer, västerbottenost & smetana

    275
  • Kalixlöjrom, potatisskum, krutonger & lök

    385
  • Grillad kammussla, rödräka, husets ponzu, hot sauce & emulsion på gräslök

    225
  • Svampmacka med halstrad anklever & portvinsreduction

    285
  • Agnolotti på svamp med pata negra, parmesan, ricotta, sherrysås & hösttryffel

    265
  • Handskuren kalvtartar, dijonnaise, kapris, inlagd ingefära, pommes allumettes & rostad sesam

    250 / 350

VARMRÄTT

  • Kåldolme fylld med svamp, serveras med gräddsås, saltgurka, lingon, hösttryffel & potatispuré

    375
  • Fisk med gratäng: Pocherad torsk, champagnesås, spenat & pommes duchesse (Addera Baerii kaviar +155)

    465
  • Smörpocherad rödingfilé med grillad rosettkål, blomkål, fermenterad röd chili, citronconfit & Sandefjordsås

    445
  • Grillad hel sjötunga med grillad citron, bearnaisesås & pommes frites

    725
  • Vaktel fylld med kycklingmousseline, currysås supreme, picklade kantareller, smörkokt spetskål & pilaffris

    455
  • Sotad hjort med hösttryffel, karamelliserad grädde, vinbär, gratäng på jordärtskocka, sky på madeira & portvin

    525
  • Pepparstek, potatisterrin & haricots verts

    645
  • Grillad Ibericokotlett ”Chinese BBQ”, grillad gemsallat, pommes frites & emulsion på husets XO-sås

    395
  • ENDAST ONSDAGAR

  • Pithivier ”Wellington” serveras för 2 personer

    995
  • Svensk oxfilé, anklever, duxelle, smörade morötter, madeirasky, potatispuré & hösttryffel

DESSERT

  • Crème caramel med Diplomático rom

    130
  • Bakat svenskt äpple, karamelliserad smördeg & vaniljsås

    155
  • Chokladkupol - chokladmousse, dulce de leche & citrongräsgrädde

    145
  • Gondolens tiramisu

    155
  • Ostglass på Robiola Tre Latti med romrussin

    110
  • Pralin

    45
  • En bit ost med marmelad & knäckebröd

    75

BRUNCH

  • Serveras på lördagar och söndagar under perioden 4/10–23/11.

  • Förrätt: Ägg “Royale” med sauterad spenat, picklad lök, hollandaise Royale samt 15g löjrom från Kalix

  • Varmrätt: Bräserad shortrib på husets croissant, gratinerad med mornaysås på comtéost, rostad majs & färsk tryffel

  • Dessert: Belgisk våffla med drottningsylt, kolasås, vaniljglass & lättvispad grädde

    695
  • TILLÄGG - TRE KANAPÉER

    295 p/p
  • • Kaviartartelett, smetana, honung från Klockargården saltgurka från vår odling vid Ulriksdal & 5g Baerii kaviar

  • • Pâte à choux med Västerbottenost, hummer & smetana

  • • Handskuren kalvtartar med dijonnaise, kapris, inlagd ingefära & rostad sesam

MENYER

  • GONDOLENS KLASSIKER

    995
  • • Kalixlöjrom, potatisskum, lök & brödkrutonger

  • • Fisk med gratäng, champagnesås & störcaviar

  • • Crème caramel med diplomático rom

  • GONDOLEN I SÄSONG

    1000
  • • Hummersoppa, pâte à choux med hummer, västerbottenost & smetana

  • • Pepparstek, potatisterrin & haricots verts

  • • Bakat svenskt äpple, karamelliserad smördeg & vaniljsås

PLAT DU JOUR V.46

  • GONDOLENS AFFÄRSLUNCH

    495
  • • Kalixlöjrom, potatisskum, lök & krutonger

  • • Ditt val av plat du jour

  • • Bryggkaffe & pralin

  • VECKANS VEGETARISKA

    235
  • Jordärtskockssoppa med trattkantareller & surdegskrutonger

  • MÅNDAG - TISDAG

    255
  • Långa från Tromsö med pepparrot, vattenkrasse & persiljerotspuré

  • Rigatoni med ragu på högrev & rödvin, gremolata & pecorino

  • ONSDAG - TORSDAG

    255
  • Kolja från Lofoten med sauce bouillabaisse, fänkål, friterad svartkål & potatispuré

  • Persiljejärpar på kronhjort med svamp- & konjakssås, rårörda vinbär, svartkål & kokt potatis

  • FREDAG

    275
  • Fish & Chips med persiljeaioli, syrlig gurksallad & örter

  • Saltimbocca på fläsk med salvia, lufttorkad skinka, pecorino, sparrisbroccoli, tryffelolja & rostad potatis

JULSERVERING

  • Serveras den 26/11 till den 26/12. Menyn kostar 1795 kr per person och serveras till hela sällskapet.

  • FÖRSTA SERVERINGEN

    Gondolens variant av tre sorters sill

  • • krämig matjessill

  • • Senapssill

  • • Stekt inlagd strömming

  • • Serveras med Västerbottensost, kokt potatis, hårt bröd, julvört & hemkärnat smör

  • ANDRA SERVERINGEN

    • Pate à choux fylld med ägg, räkor & gräslök, toppad med löjrom från Kalix

  • • Gravad lax på husets julvört med hovmästarsås, pepparrot & dill

  • • Tartelette med gubbröra på rökt ål & Baerii kaviar

  • • Ankleverterrine med rillette på julgris, vinbärsgelé, saltgurka & kryddkrasse

  • TREDJE SERVERINGEN

    • Smörbakad rimmad torsk med grönärtsvelouté & anjoviscroquette ”Janssons frestelse”

  • FJÄRDE SERVERINGEN

    • Griljerad Ibericokotlett med Gondolens egen senap, äppelkräm med ingefära, anklever & brysselkål

  • FEMTE SERVERINGEN

  • • Fourme d´Ambert

  • • Den Hvide Damen

  • • Almnäs Tegel

  • • Serveras med sablékex, pepparkakor & kvitten- & päronmarmelad

  • SJÄTTE SERVERINGEN

    • Gondolens ”Ris a la Malta” med mandarinsorbet & kanderade mandlar

  • SJUNDE SERVERINGEN

    • Sju sorters julgodis

  • 1795