Saxofonister

Konstnär: Leif EricsonsMedia: SkulpturDatum: 1996

Leif Ericsons ”Saxofonister” svävar över Bar Zeppelin och speglar hans passion för jazz och livets spontana stunder. Ericsons verk kompletterar den avslappnade utsikten mot himlen på Bar Zeppelin.

 

LEIF ERICSON
Saxofonister. Erik Leif Ericson (1927 – 2023) föddes i Mölndal och verkade i Stockholm och var en svensk målare. Han studerade vid Slöjdföreningens skola i Göteborg för Nils Wedel 1946-1949 och på Valands konstskola, Göteborg för Endre Nemes 1950-1955. Leif Ericson är representerad vid Nationalmuseum och Moderna Museet i Stockholm. Under studierna för Nils Wedel på ”Slöjdis” i Göteborg såg han Endre Nemes stora utställning på Göteborgs Konsthall 1948. Utställningen gjorde ett så djupt intryck på honom att han sökte till Valands konstskola där Nemes var professor. Studietiden på Valand, 1950–55, blev en avgörande tid. I konstnärskollektivet kallat ”Kåken” uppstod spontana tradjazz-jam med Leif Ericson på trummor. Där bildades ”Landala Original Red Hot Stompers” med bland andra konstnärskollegan och kornettisten Jörgen Zetterqvist. Samma krets grundade det konstnärsdrivna Galleri 54, som än idag drivs av nya generationer. Scener från musik, teater, film och cirkusföreställningar dyker upp i Leifs verk och man kan nästan se på motiven att konstnären lyssnat på jazz när han målat. Leif hade alltid sitt skissblock redo i väskan för att fånga tillfället på till exempel en konsert med Chet Baker. Därför är det extra roligt att visa Leifs Jazzänglar, Saxofonister, som svävar ovanför gästerna i Bar Zeppelin på Gondolen.
Leif Ericson var verksam i Stockholm fram till sin död 2023. Bland det sista han ritade var en textad servett som sa – Jag är glad!